Je Zorgen maken

Je zorgen maken. Misschien wel de minst effectieve emotie van allemaal. Maar we hebben er dagelijks mee te maken.

Als diabeet ben je continu bezig met de toekomst; Wat als ik complicaties krijg? Heb ik niet te veel gespoten? Zaten daar veel koolhydraten in? Ook zorgen over de gevolgen van jouw diabetes voor anderen (heb ik anderen niet tot last?) zijn schering en inslag bij menig diabeet.

Nu zijn een beetje zorgen niet zo erg; Ze kunnen ons aanzetten om iets beter te doen. Om beter voor onszelf te zorgen. Het probleem ontstaat wanneer we deze koppelen aan hulpeloosheid; Wanneer we ons zorgen maken over zaken waar we niks aan kunnen doen. Of zaken waarvan we DENKEN dat we er niks aan kunnen doen.

Beide vormen helpen ons niet. En het is lastig om te herkennen of je ergens wel echt iets aan kunt doen, als je midden in de zorgen zit. Als emoties, schuldgevoel en balen de boventoon voeren.

Ik zeg altijd dat onze emotie, ratio en handelen in balans moeten zijn. Is er veel gevoel, dan moet er evenveel overzicht zijn om deze te balanceren. Maak bv. een afspraak met jezelf; Als ik een hypo heb en ik eet steeds te veel dan (schuldig), dan ga ik x-hoeveelheid eten. Als je dit van tevoren beslist, dan laat je het niet over aan de emotie van het moment.

Als je jezelf hierin traint kom je, door het bewust te doen, steeds meer los van de negatieve emoties. Ze zijn er nog wel maar met training kan je deze in perspectief plaatsen en de juiste dingen doen.

Herken jij dit ook?

Tobias

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop