Wat er in je gebeurt, gebeurt buiten je

De impact van een chronische ziekte op je werk en naasten

Sinds mijn tweede heb ik diabetes en hoewel hoge bloedsuikers mij bekend zijn, had ik nooit enorme last van te lage bloedsuikers. Natuurlijk ken ik de zweetaanvallen, je afvragen of je voldoende suiker bij je hebt en of je die wandeling af kunt maken. Ook in judowedstrijden heb ik weleens een hypo gehad, die net op tijd werd opgelost zodat ik de wedstrijd nog kon kantelen.

Ook van echte hypo’s waarbij ik het zelf niet goed meer kon oplossen had ik weinig last. Tot een paar maanden geleden. Nu heb ik drie keer enorm lage bloedsuikers gehad, waarbij mijn vriendin mij echt moest helpen. Diabetes heeft dus niet alleen een impact op mij, maar ook op de mensen om mij heen.

Des te meer is het belangrijk dat we kijken naar oorzaken en preventie. Daar heb ik zelf een grote verantwoordelijkheid in, dat ik de juiste dingen doe zodat ik naast diabetes een mooi leven kan leiden. Zodat ik mijn werk goed kan doen (In NL hebben 1,2 miljoen mensen diabetes en wanneer de instelling niet goed is, zijn de prestaties minder en het uitval groter). En zodat mijn naasten ook ontspannen naast mij kunnen leven.

We doen dit mijn inziens het beste wanneer we onze eigen motivaties en doelen onderzoeken en deze vergelijken met de huidige situatie. Wil je gezond oud worden? Doe dan nu de dingen die daaraan bijdragen is een eerste vragen die gesteld kan worden. Lukt dit niet? Dan moet onderzocht worden waarin je belemmert wordt. Heel vaak heeft dit een mentale oorzaak.

Kijk dus niet alleen maar naar hulpmiddelen maar ook naar je mentale instelling.

Tobias

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop